Bożonarodzeniowe potrawy, dekoracje stołów i prezentacje zwyczajów – w Jeleniej Górze odbył się konkurs na najlepsze potrawy świąteczne. Organizatorem imprezy promującej tradycje mieszkańców Dolnego Śląska jest Dolnośląski Urząd Marszałkowski.
Wicemarszałek Grzegorz Macko mówi, że takie konkursy są organizowane przez województwo dwa razy do roku, na Wielkanoc i na Boże Narodzenie. Największym zmartwieniem jurorów jest to, jak utrzymać wagę, kosztując wszystkich specjałów:
[audioplayer id=”322749″ src=”/img/articles/125859/Swiateczny-konkurs-na-najsmaczniejsze-bozonarodzeniowe-przysmaki-1-639de368d0e07-1s.mp3″/]
– Na bożonarodzeniowych stołach są świąteczne potrawy, a wśród nich na przykład cepeliny,w których jednak nie ma nadzienia mięsnego – mówi Ewa Miklaszewska z Jordanowa Śląskiego:
[audioplayer id=”322750″ src=”/img/articles/125859/Swiateczny-konkurs-na-najsmaczniejsze-bozonarodzeniowe-przysmaki-1-639de36ec63db-1s.mp3″/]
Wiceprzewodniczący sejmiku dolnośląskiego Andrzej Kredkowski był jednym z jurorów, ale też musiał także, zgodnie ze zwyczajem, skosztować potraw każdego z kół gospodyń wiejskich, które brały udział w wydarzeniu. – Na wigilijnym, jeszcze postnym stole, pojawiało się wszystko co można zimą przechować, grzyby, suszone owoce, wyroby mączne i barszcz – powiedział:
[audioplayer id=”322751″ src=”/img/articles/125859/Swiateczny-konkurs-na-najsmaczniejsze-bozonarodzeniowe-przysmaki-1-639de37a27667-1s.mp3″/]
Małgorzata Nowak z Koła Gospodyń Wiejskich Olszanianki, mówi, że to nie karp, nie kutia i nie uszka z barszczem, są tą najstarszą tradycyjną potrawą jaka gościła na bożonarodzeniowych stołach:
[audioplayer id=”322752″ src=”/img/articles/125859/Swiateczny-konkurs-na-najsmaczniejsze-bozonarodzeniowe-przysmaki-1-639de38305d92-1s.mp3″/]
Zwiedzający nie…
Więcej na ten temat