Naukowcy przekonują, że owady są przyszłością żywienia ludzi i zwierząt. Na wrocławskim Uniwersytecie Przyrodniczym prowadzone są, w tym celu liczne badania i projekty. Jeden z nich „Miejska hodowla muchy czarnej z przeznaczeniem na produkcję białka owadziego” został sfinansowany przez Wrocławskie Centrum Akademickie.
Hodowle owadów na świecie stają się coraz popularniejsze, ze względu na ekonomię. Mówi o tym Natalia Knapczak, studentka zajmująca się projektem:
[audioplayer id=”322570″ src=”/img/articles/125774/Owady-w-naszej-diecie-Naukowcy-wskazuja-korzysci-1-6399d4a91a034-1o1.mp3″/]
Eksperci mówią, że to bariera psychologiczna powoduje, że niechętnie sięgamy po „owadzie menu” – Warto zacząć od formy zmielonej – dodaje studentka Oktawia Pożarska:
[audioplayer id=”322571″ src=”/img/articles/125774/Owady-w-naszej-diecie-Naukowcy-wskazuja-korzysci-1-6399d4ab6f0e3-1o2.mp3″/]
Owady są nieporównywalnie tańsze w utrzymaniu. Koszt hodowli i uzyskania tej samej ilości białka jest znacznie mniejszy w stosunku do hodowli zwierząt rzeźnych. Owady są bogate w aminokwasy i stanowią doskonałe źródło białka dla człowieka i zwierząt.
Więcej na ten temat