Saga z Indii Południowych „Bahubali”, której pierwszą odsłonę widzowie mogli zobaczyć na 9. edycji festiwalu, doczekał się drugiej części. Obie produkcje, które na miarę wielkich zachodnich blockbusterów przyciągnęły tłumy przed kinowe ekrany, możemy zobaczyć w piątkowym maratonie, który otworzy festiwal.
Festiwal Filmowy Pięć Smaków i jego 11 edycja rozpoczyna się w piątek 17 listopada. Jak co roku zobaczymy najciekawsze propozycje współczesnego azjatyckiego kina. Do wrocławskiego Kina Nowe Horyzonty trafi w tym roku 8 filmów, reprezentujących poszczególne festiwalowe sekcje.
Joanna Żak z Kina Nowe Horyzonty, opowiada o programie tegorocznej 11 edycji Festiwalu Filmowego Pięciu Smaków we Wrocławiu:
Do Wrocławia powraca projekt promujący świadome odżywianie: Films for Food, tym razem z projekcją dokumentu „Głód mięsa”.
O pokazie i dyskusji po filmie opowiada prowadząca cykl opowie Agnieszka Szydziak:
Na stronie organizatora czytamy:
„Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu większość z nas je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawiała z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.”
Więcej na ten temat