CBA poprosiło o oświadczenia majątkowe sędziego Biernata na początku sierpnia

Brodowski powiedział w piątek PAP, że wystąpienie skierowane było do prezes TK Julii Przyłębskiej. „Poprosiliśmy o przekazanie oświadczenia, które powinien był złożyć na koniec kadencji, jak i tego, które powinno być złożone według stanu na koniec 2016 r.” – dodał.

CBA ma ustawowy obowiązek badania oświadczeń majątkowych polityków, urzędników, samorządowców.

W środę prezes TK w poinformowała, że sędzia Biernat złożył 22 sierpnia oświadczenie majątkowe na koniec kadencji, która upłynęła 26 czerwca.

Wcześniej, w lipcu, po dwóch tygodniach od odejścia b. wiceprezesa, Przyłębska przypomniała mu w liście, że nie złożył takiego dokumentu i nie uzyskała odpowiedzi, jednak teraz takie oświadczenie wpłynęło.

W oświadczeniu przesłanym PAP w połowie sierpnia sędzia Biernat przyznał, że w wyniku przeoczenia nie złożył oświadczenia majątkowego na koniec kadencji sędziego TK i zapewnił, że uczyni to w najbliższym czasie.

W piątkowym wywiadzie dla PAP prezes Przyłębska oceniła tak późne złożenie oświadczenia, jako niewypełnienie ustawowego obowiązku, a nie nieporozumienie. „Sprawa jest na tyle świeża, że muszę się nad nią pochylić” – powiedziała pytana o możliwe konsekwencje dla Biernata.

Informację o wystąpieniu CBA do TK podało w piątek TVP Info.(PAP)

Więcej informacji

Prawo

Podział prawa ze względu na metodę regulacji:
1) Prawo wewnętrzne: Prawo konstytucyjne, Prawo cywilne - reguluje relacje między podmiotami prawa w relacji poziomej, czyli żaden z podmiotów pozostających w stosunku prawnym nie jest władny narzucić swojej woli drugiej stronie (cywilnoprawna metoda regulacji).
Prawo pracy - reguluje stosunki między pracodawcą a pracownikiem, a także organizacjami pracowników (związki zawodowe) metodą w zasadzie cywilnoprawną, jednak z dużym zakresem norm semiimperatywnych służących wyznaczeniu minimalnego poziomu ochrony pracownika.
Prawo karne - jest zbiorem norm mających na celu eliminację zachowań aspołecznych najcięższej wagi poprzez zastosowanie sankcji kary. (karnoprawna metoda regulacji).
Prawo administracyjne - reguluje relacje między podmiotami w stosunku pionowym, tj. wówczas gdy jeden z podmiotów może władczo kształtować sytuację prawną drugiego podmiotu. (administracyjnoprawna metoda regulacji).
Prawo rodzinne i opiekuńcze
Prawo finansowe
2) Prawo międzynarodowe

Podział prawa ze względu na przedmiot regulacji:
prawo autorskie, prawo bankowe, prawo budowlane, prawo celne, prawo człowieka, prawo dziecka, prawo energetyczne, prawo kanoniczne, prawo konstytucyjne, prawo konfliktów zbrojnych, prawo lotnicze, prawo medyczne, prawo międzynarodowe, prawo naukowe, prawo o ruchu drogowym, prawo o szkolnictwie wyższym, prawo ochrony środowiska, prawo podatkowe, prawo prasowe, prawo rolne, prawo upadłościowe, prawo wyznaniowe.

Prawo jest wyrazem konieczności uporządkowania życia społecznego i poddania go pewnym regułom, by umożliwiało istnienie i możliwie należyte funkcjonowanie społeczności państwowej, bardzo zróżnicowanej, której członkowie mają odmienne potrze-by i aspiracje, w których dochodzi do rozmaitych konfliktów i zagrożeń, zarówno biologicznej jak i społecznej egzystencji grupy. Różne systemy norm prawnych wprowadzają element ładu we wzajemnych stosunkach między ludźmi. Normy prawne, podobnie jak powszechnie uznawane i akceptowane normy moralne, normy religijne czy nor-my obyczajowe nie mają jednak wyłączności na regulowanie ludzkich zachowań. Nie-mniej jednak prawo normuje dziś niemal wszystkie dziedziny życia społecznego.