Nad Kaczawą w Legnicy znów lepią pierogi. Jak co roku trwa Rodzinny Festyn, podczas którego legniczanie mogą nie tylko oglądać na żywo zmagania uczestników mistrzostw, ale również skosztować świeżo ulepionych pierogów. Uczestnicy są już na miejscach, a farsz i ciasto gotowe.
– Chodzi o to by ulepić ich jak najwięcej w 30 minut – mówi Jolanta Skrzypczak z OSiR Legnica:
– Za chwilę rozpoczęcie Mistrzostw Legnicy w Lepieniu Pierogów. 10 stanowisk jest już przygotowanych do konkursu, Panie i Panowie są przygotowani do lepienia. Za chwilę zacznie się wielka rywalizacja. W ciągu pół godziny mają za zadanie ulepić jak największą liczbę pierogów.
W konkursie od lat biorą udział zarówno panie jak i panowie. Później ulepione pierogi trafiają do garnka i ugotowane prosto na talerze!
– Nie jest trudne, bo to tylko samo lepienie, nic więcej. No porządnie, żeby się nie rozlatywały w gotowaniu. Nie ciężko, to jest satysfakcja! 435 ukleiłam jednego roku. Zobaczymy jak pójdzie, zależy od ciasta, od farszu. Tradycja bardzo fajna!
Ulepione pierogi trafią do polowej kuchni, a stamtąd prosto na talerze legniczan. Festyn Pierogowy to także gry i zabawy dla dzieci, a w tym roku po raz pierwszy również konkurs na wiejską potrawę. Z tej okazji do Legnicy przyjechały Koła Gospodyń Wiejskich. Każda z pań przygotowała popisowe danie, które ocenią jurorzy. Uczestnikom przygrywają ze sceny zespoły ludowe, a festyn zwieńczy wieczorna potańcówka.
Więcej na ten temat